Waarom je gedrag veranderen zo lastig is. En hoe het wél lukt!
Altijd maar doorgaan, ’s avonds op de bank hangen met een zak chips, te laat naar bed gaan … Allemaal gewoontes die veel mensen herkennen. We weten vaak dat het goed is om meer te bewegen, veel groente en fruit te eten, meer te ontspannen en eerder te gaan slapen. Maar wat maakt het nou zo moeilijk om dit ook echt te gaan dóen?
Als je mensen vraagt wat ze belangrijk vinden in het leven, staat gezond zijn en blijven vaak ergens bovenaan. Maar waarom nemen we toch vaak niet de verantwoordelijkheid om gezond(er) te leven? Ja, er komt veel bij kijken. Laatst zei iemand het nog tegen me: ik weet dat ik niet gezond leef en dat dit gezien mijn gezondheid wel belangrijk is, maar m’n gedrag veranderen vind ik zó lastig!
Diep ingesleten gewoontes
Gedrag bestaat vooral uit ingesleten gewoontes, die we automatisch doen zonder erbij na te denken. Het kost daardoor veel tijd, energie en moeite als je deze gewoontes wilt veranderen. Je moet opeens nadenken over bijvoorbeeld voedselkeuzes. Veranderen voelt daarnaast niet fijn, omdat het oude gedrag comfort en plezier opleverde. Vaak krijgt het automatische systeem na een goede poging daardoor toch weer de overhand en vervallen mensen weer in hun oude gewoontes.
Hoe lukt het dan wél?
Maar hoe lukt het dan wel om die nieuwe gewoontes aan te leren? Hoe houden we het wél vol? Bij veranderen is een aantal factoren belangrijk:
- Waarvoor doe je het? | Als we voldoende gemotiveerd zijn, komen we in beweging (letterlijk en figuurlijk). Het is belangrijk om te weten waarvóór we het doen. Waarom wil je je leefstijl verbeteren?
- Ben je voldoende overtuigd? | In hoeverre ben je er bijvoorbeeld van overtuigd dat veel groente en fruit eten belangrijk is voor je gezondheid, en dat bewegen belangrijk is voor het verminderen van stress?
- Wees bestand tegen de sociale norm | Als het in jouw omgeving niet gewoon is om te sporten of soms even niks te doen (altijd maar ‘aan te staan’), kost het extra moeite om een nieuwe gewoonte vol te houden.
- Geloof in je eigen kunnen! | Wanneer je in het verleden veel pogingen hebt gedaan om bijvoorbeeld af te vallen en dit keer op keer is mislukt, doet dat wat met je zelfvertrouwen. Je laat je weerhouden, doordat je denkt dat het te moeilijk voor je is. Maar als je in jezelf gelooft, is het zeker mogelijk!
- Zoek de positieve punten | Zijn er voldoende positieve aspecten aan het nieuwe gedrag? (Vind je het misschien leuk? Of krijg je er meer energie van?) Dan zijn we eerder van plan om ons op een nieuwe manier te gedragen.
- Beren op de weg? | Wil je wat vaker naar de sportschool gaan, maar ligt de dichtstbijzijnde sportschool tien kilometer verderop, dan kan dit je weerhouden om te gaan sporten. Ook dan vraagt het extra inzet om je nieuwe gedrag vol te houden.
- Moeten of willen? | Probeer het woord ‘moeten’ eens te vervangen door ‘willen’. We denken vaak dat andere mensen ons dingen opleggen, of we leggen het onszelf op, maar dat werkt niet. Niemand wil iets opgelegd krijgen, want dan gooi je (onbewust) je kont tegen de krib. Gezonder leven is jóuw keuze. Iets ‘willen’ is krachtiger dan ‘moeten’. Het motiveert je om het ook écht vol te houden.
- Houd het klein | En ten slotte: houd het klein. Kleine stapjes zorgen ervoor dat je er niet als een berg tegenop ziet. Bovendien heb je dan meer succesmomenten om te vieren!
Wil jij ook je leefstijl verbeteren?
Ik help je graag bij het veranderen van je gedrag op een manier die ook op de lange termijn vol te houden is. Bel 0648475573 of mail naar praktijk@lianneveenstra.nl voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.
Contact
VitaaLianne | Praktijk voor leefstijl en kinderwens
Watersnip 9
1733 BG Nieuwe Niedorp
06 48 47 55 73
praktijk@lianneveenstra.nl
KvK-nummer: 88746771